У Естонії відновили пам'ятник борцям проти більшовизму із солдатом у формі СС

фото
Понеділок, 3 вересня 2018, 11:44

Естонська консервативна народна партія (EKRE) організувала на кладовищі в Лихула пам'ятний день, приурочений знесенню 14 років тому монумента естонським борцям проти СРСР у ході Другої світової війни.

Про це повідомляє ERR.

У акції взяли участь близько двохсот осіб. 2 вересня 2004 року монумент був демонтований на тлі сутичок між місцевими жителями і поліцією.

 

Через 14 років на кладовищі в Лихула встановили копію демонтованого монумента, на якій зображений солдат у формі СС з автоматом в руках. Напис на монументі говорить: "Естонським чоловікам, які билися з 1940 по 1945 рік проти більшовизму і за відновлення незалежності Естонії".

 

Оригінальний пам'ятник - у Музеї боротьби за свободу в Лагеді.

Демонтаж пам'ятника естонцям був викликаний необхідністю зберегти імідж Естонії, оскільки обеліск став приводом для нападок на країну, пояснював на початку 2005 року на той час прем'єр-міністр Естонії Юхан Партс.

"Встановлення монумента в Лихула призвело до того, що на учасників боротьби за свободу і незалежність Естонії стали навішувати ярлики прихильників нацизму", - написав Партс.

Партс нагадав, що на барельєфі пам'ятника був зображений солдат у мундирі з усіма відзнаками і нагородами, який носили німецькі солдати, які окупували Естонію.

"Пам'ятник дав сумну можливість ініціювати пропагандистські нападки на Естонію, поширювати підхід до подій історії, далекий від фактів", - підкреслив Партс.

За словами Партса, на рішення уряду Естонії зняти пам'ятник - це обов'язок зберігати чесне ім'я тих, хто боровся в ім'я свободи і незалежності країни, а також необхідність зберегти на міжнародному рівні єдиний і об'єктивний підхід до нелегкої історії Естонії.

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.