Естонія готується завдати кіберудару по Росії у разі війни - ЗМІ

Вівторок, 31 липня 2018, 16:52

Естонська армія створила кіберпідрозділ для відбиття атак у віртуальному світі, але крім оборонних стратегій команда з 300 військових також розробляє наступальні можливості Естонії на випадок військового конфлікту.

Про це передає Bloomberg.

"Щоб підготуватися до оборони, треба добре знати, як атакувати", - сказав полковник Андрес Хаірк, який командує кіберпідрозділом збройних сил Естонії.

"Коли з’являється реальна потреба через збройний конфлікт чи війну, тоді ці можливості, розроблені для перевірки наших систем, можуть бути націлені проти потенційного ворога", - зазначив він.

Попри те, що армія Росії у 150 разів більша, ніж естонська, Таллінн має значну перевагу у кіберпросторі, йдеться у матеріалі. Балтійська країна стала важливим технологічним вузлом у світі, на її території розміщений центр кібероборони НАТО. Також Естонія провела перші антихакерські навчання для міністрів оборони країн ЄС торік.

2007 року в Естонії через російську кібератаку була зупинена робота уряду, банків і ЗМІ. Все це сталося на тлі суперечки з Кремлем через рішення естонської влади перемістити меморіал Другої світової війни в своїй столиці. Через 9 років після того хакери, у яких були зв’язки з військовою розвідкою Росії, були звинуваченні в організації атаки проти найбільшого виробника сланцевої нафти в Естонії.

За ініціативою Литви країни ЄС починають створювати сили швидкого кібернетичного реагування – протокол про наміри підписали міністри оборони Литви, Естонії, Хорватії, Нідерландів та Румунії.

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.
Реклама: