Британія: за отруєння в Солсбері відповідальний Путін

Четвер, 6 вересня 2018, 10:55

Президент Росії Владімір Путін несе кінцеву відповідальність за отруєння нервово-паралітичною речовиною колишнього російського подвійного агента в Англії в березні.

З відповідною заявою виступив міністр безпеки Великої Британії Бен Воллес, інформує AFP.

Лондон звинуватив двох співробітників ГРУ РФ у використанні "Новічка" для вбивства колишнього російського шпигуна Сергія Скрипаля та його доньки Юлії в південно-західному англійському місті Солсбері.

Відповідаючи на питання про те, чи несе Путін відповідальність, Воллес сказав: "У кінцевому рахунку, так, оскільки він є президентом Російської Федерації, і саме його уряд контролює, фінансує і скеровує військову розвідку, ГРУ, через своє Міністерство оборони".

"Я не думаю, що хтось може сказати, що Путін не контролює свою державу, і ГРУ, без сумніву, не виключення", - додав міністр.

Британія раніше вказала на Москву після атаки 4 березня, Кремль усе заперечував.

Після цього Британія і її союзники вигнали десятки російських дипломатів, що спонукало Росію відповісти тим же. США ввели нові санкції за напад.

Скрипалі пережили отруєння, але залишки "Новічка" у підробленому флаконі підібрав місцевий житель і дав своїй подрузі, яка пізніше померла.

Британські прокурори 5 вересня назвали імена двох підозрюваних росіян, яких вважають виконавцями отруєння в Солсбері. Це - Александр Петров та Руслан Боширов. Поліція також показала за записами камер спостереження їх детальний маршрут 3 і 4 березня у Лондоні та Солсбері.

Прем’єрка Британії Тереза Мей заявила, що росіяни, яких британські слідчі підозрюють у виконанні отруєння в Солсбері, є офіцерами ГРУ – військової розвідки РФ.

У МЗС Росії заявили, що названі імена їм невідомі і заявили про "інформаційні маніпуляції" з боку Британії.

Британія отримала європейський ордер на арешт росіян.

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.