Угорщина закликає прийняти до ЄС нових членів

П'ятниця, 7 вересня 2018, 08:54

Зі стратегічних міркувань та міркувань політики безпеки Угорщина закликає до подальшого розширення Європейського Союзу шляхом приєднання країн Західних Балкан.

Про це заявив держсекретар Угорщини у справах ЄС Саболч Такач, повідомляє прес-служба уряду.

"Угорщина закликає якомога швидше почати переговори про приєднання з Македонією і Албанією і якомога швидше завершити переговори з Сербією і Чорногорією", - сказав він.

За словами Такача, країни Вишеградської групи (V4) згодні з Угорщиною в цьому питанні, в той час як країни Західної Європи вважають, що дебати про майбутнє Європи повинні спочатку прийти до обнадійливого завершення.

"До них належать Brexit і міграційний криза, і вони хотіли б почати подальші переговори про приєднання лише після того, як ці питання будуть вирішені", - сказав він.

Державний міністр зазначив, що одна з найбільш важливих причин, чому угорський уряд підтримує приєднання західнобалканських держав, полягає саме в тому, що вони відіграють ключову роль у нагляді за наземними міграційними маршрутами.

Такач заявив, що центральною темою переговорів зараз є можливий обмін територіями між Косово і Сербією, піднятий відповідними урядами обох країн, що є надзвичайно чутливим питанням.

"Однак це питання також вказує на те, що якщо західнобалканські держави здатні прийняти таке серйозне політичне рішення, а також досягти успіху в його реалізації, то вони готові до вступу в ЄС", - додав він.

Такач підкреслив той факт, що якщо буде знайдено рішення територіального обміну, яке повністю прийнятне як для сербського, так і для косовського урядів, і це рішення буде погоджено з міжнародним правом, то Угорщина підтримає його.

"Територіальний обмін може означати кінець конфлікту, який протягом багатьох років ускладнював відносини між Белградом і Приштиною, і який до цих пір також створював значний бар'єр для процесу приєднання", - сказав він.

Державний міністр заявив, що Угорщина прагне до того, щоб Чорногорія і Сербія стали повноправними членами Європейського Союзу до 2025 року.

Що стосується подальшого розширення, він зазначив, що згідно з рішенням Ради ЄС, переговори про вступ з Македонією і Албанією також планується почати в 2019 році.

"Європа буде єдиною тільки в тому випадку, якщо всі народи з європейською ідентичністю, культурою і традиціями стануть членами Європейського Союзу, і угорський уряд буде робити все можливе для цього", - підкреслив Такач.

Прем'єр-міністр Угорщини Віктор Орбан раніше висловив сумнів щодо реалістичності прагнень України стати членом ЄС і НАТО. За його словами, на заваді стоятиме бажання Росії відновити старий порядок.

МЗС України викликало угорського дипломата у зв'язку зі скандальними заявами угорського прем’єра.

Як відомо, Угорщина блокує проведення засідання комісії Україна-НАТО на міністерському рівні.

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.
Реклама: