Євродепутати похвалили Грузію за виконання асоціації з ЄС, Молдова – під критикою

Середа, 10 жовтня 2018, 08:45

Комітет у закордонних справах Європарламенту 9 жовтня оцінив успіхи Молдови та Грузії у впровадженні Угоди про асоціацію з ЄС, яка набула чинності два роки тому.

Про це йдеться у повідомленні на сайті ЄП.

Євродепутати привітали процес реформ в Грузії, зазначивши, що вони роблять країну ключовим партнером ЄС у регіоні і зазначили, що ЄС зараз є найбільшим торгівельним партнером Грузії та найбільшим джерелом прямих іноземних інвестицій.

"Європарламентарі закликають грузинську владу продовжувати забезпечувати стабільність, подальші демократичні реформи та економічні та соціальні покращення для грузинів. Вони підкреслюють, що корупція на високому рівні, повна незалежність судової влади та деполітизація засобів масової інформації залишаються ключовими проблемами" - йдеться у повідомленні.

Резолюцію, в якій також висловлений жаль з приводу продовження окупації Росією частини грузинської території, підтримали 43 євродепутати, проти були 7, один утримався.

Також комітет ЄП у закордонних справах 31 голосом ухвалив резолюцію щодо Молдови. У ній країну назвали державою "захопленою олігархічними інтересами".

"Молдова захоплена олігархічними інтересами з концентрацією економічної та політичної влади в руках невеликої групи людей, які впливають на парламент, уряд, політичні партії, державну адміністрацію, поліцію, судову систему та засоби масової інформації" - йдеться у резолюції.

У ЄП закликали молдовську владу вирішити ці проблеми і нагадали, що фінансова допомога ЄС буде надана тільки після проведення у 2019 році парламентських виборів відповідно до міжнародних демократичних стандартів.

У резолюції підкреслюється, що основним пріоритетом для Молдови повинні стати реформи, які вона зобов'язалася виконати в рамках Угоди про асоціацію з ЄС.

У ЄП стурбовані відкатом Молдови назад в тому, що стосується демократичних стандартів і верховенства закону.

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.