Генсек НАТО: у випадку із Солсбері про застосування статті 5 не йдеться

Вівторок, 2 жовтня 2018, 12:54

НАТО не розглядав варіант застосування статті 5, яка передбачає колективний захист однієї із країн-членів у разі нападу, у випадку отруєння Сергія Скрипаля та його дочки у Солсбері.

Про це заявив генеральний секретар НАТО Єнс Столтенберг на прес-конференції у Брюсселі перед початком дводенної зустрічі міністрів оборони країн Альянсу.

"Будь-яке використання хімічної зброї або нервового агента звичайно серйозно турбує. В даному випадку не йдеться про статтю 5, йдеться про надання сильної політичної підтримки Британії і вислання російських чиновників", - сказав Столтенберг.

Він вкотре нагадав, що Альянс повністю довіряє висновкам британського розслідування щодо отруєння в Солсбері і причетності до нього Росії.

"Ми повністю довіряємо британським висновкам і світова спільнота дуже чітко відреагувала, ми вислали російських представників з НАТО, те саме зробили країни НАТО", - додав генсек.

5 вересня британські прокурори назвали імена двох підозрюваних росіян, яких вважають виконавцями отруєння в Солсбері. Це – Александр Петров та Руслан Боширов.

Прем’єрка Британії Тереза Мей заявила, що росіяни є офіцерами ГРУ – військової розвідки РФ. Британія отримала європейський ордер на арешт росіян.

У МЗС Росії заявили, що названі імена їм невідомі, і заявили про "інформаційні маніпуляції" з боку Британії.

Журналісти Bellingcat з’ясували, що одного з підозрюваних в отруєнні Скрипалів, який називав себе "Русланом Бошировим", насправді звати Анатолій Чепіга. Він - полковник ГРУ і нагороджений званням "Героя РФ".

Пізніше вони змогли розкрити попередні операції підозрюваних в отруєнні Скрипалів "Петрова" і "Боширова" в Європі і підтвердити, що вони працюють в Головному розвідувальному управлінні РФ.

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.