Конституційний суд Польщі у листопаді розгляне зміни до закону про ІНП

Вівторок, 23 жовтня 2018, 17:12

Конституційний суд Польщі наступного місяця розглядатиме зміни до закону про Інститут національної пам'яті, які не задовольняють Київ.

Про це 23 жовтня заявив міністр закордонних справ України Павло Клімкін у ході зустрічі з польським колегою Яцеком Чапутовичем.

"Для всіх українців було б важливо, щоб рішення, як буде прийняте, відповідало тому справжньому сенсу нашої історії, нашої дружби і нашого розуміння, яким чином йти вперед", - сказав очільник українського МЗС.

"Зараз у цьому законі лише українці згадуються окремо, і насправді це, я вважаю, несправедливо. І, звичайно, від цього не повинні страждати ані поляки, ані українці", - зазначив Клімкін. 

Нагадаємо, 6 лютого президент Польщі Анджей Дуда підписав скандальні поправки в закон, який серед іншого передбачає покарання за заперечення "злочинів українських націоналістів" і штрафи та тюремні терміни за публічні заяви про причетність поляків до Голокосту.

Водночас Дуда попросив Конституційний суд перевірити статті закону, в яких згадуються "українські націоналісти" і термін "Східна Малопольща".

Ізраїль виступив категорично проти нових поправок до закону про Інститут національної пам’яті, заявляючи, що Польща переписує історію. 

У червні Сейм Польщі ухвалив зміни до оновленого закону про Інститут національної пам’яті, скасувавши статтю, що передбачає кримінальну відповідальність за приписування польському народу злочинів нацистів. Тель-Авів привітав це рішення, проте Київ висловив розчарування, адже згадка про "злочини українських націоналістів" у законі залишилася.

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.