Паспортний скандал: Україна і Угорщина домовилися про консультації у Будапешті

Середа, 24 жовтня 2018, 15:41

Україна та Угорщина проведуть консульські консультації для врегулювання, в тому числі, питання із незаконною видачею угорських паспортів на Закарпатті.

Про це заявив глава МЗС України Павло Клімкін після зустрічі з угорським колегою Петером Сійярто на полях Варшавського безпекового форуму.

"Ми домовилися про комплексні консульські консультації, вони пройдуть у Будапешті. Ми зараз визначаємо дату", - сказав Клімкін.

За його словами, українську делегації буде очолювати директор консульського департаменту МЗС України, до неї також увійдуть представники інших міністерств.

"І ми дуже детально обговоримо нашу взаємодію в консульській сфері. Є багато відкритих питань, деякі з них технічні, а деякі, хто бачив це відео, зовсім не є технічними. Порушувати Віденську конвенцію про консульські зносини і українське законодавство на території України ми не дамо", - сказав Клімкін.

Нагадаємо, на початку жовтня у відносинах України та Угорщини розпочалася нова криза. Її викликало відео з церемонії прийняття закарпатських мешканців у громадянство, яка проходила у консульстві в Береговому. На відео консул закликала закарпатців приховувати своє громадянство від української влади.

4 жовтня МЗС України повідомило посла Угорщини в Україні Ерно Кешкеня, що одного з консулів Угорщини у місті Берегове оголошено персоною нон грата.

У відповідь на це рішення Будапешт вислав першого секретаря українського посольства в Угорщині.

Детальніше про це – у статті "100 тисяч вірних Угорщині: історія та приховані деталі паспортного скандалу на Закарпатті"

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.