Польща не відмовиться від спроб заблокувати "Північний потік-2" – МЗС

Четвер, 25 жовтня 2018, 10:14

Міністр закордонних справ Польщі Яцек Чапутович запевнив, що Польща не відмовиться від спроб заблокувати побудову газогону "Північний потік-2".

Про це він заявив у розмові із "Польським радіо".

Побудова газопроводу стала темою обговорення безпекового форуму у Варшаві (Warsaw Security Forum 2018). Чапутович наголосив, що газопровід, будівництво якого триває і яким мають намір транспортувати російський газ в Німеччину, загрожує енергетичній безпеці в Європі.

Голова польського МЗС застеріг, що проект може стати політичним інструментом у руках Росії.

"Сам газ – це енергетична сировина і можна постачаннями або зупинкою транспортування палива здійснювати тиск на інші держави, як це було раніше у випадку дій Росії щодо України.

З іншого боку, сама газомагістраль дає Росії привід для патрулювання всього Балтійського моря, а також її можна використовувати для передачі інформації. Вона має певне військове значення", - вважає Яцек Чапутович.

У вівторок "Північний потік-2" у Берліні розкритикував президент Польщі Анджей Дуда. Він вважає, що проект газопроводу "Північний потік-2" несе загрозу Україні і Словаччині.

Якщо "Північний потік-2" запрацює, "Газпром" зможе скоротити постачання газу компаніям у Словаччині, Польщі й Угорщині, що реверсним потоком постачають російський газ з Європи в Україну.

Згідно з планами, з кінця 2019 року газотранспортний коридор "Північний потік-2" повинен транспортувати близько 55 млрд кубометрів російського природного газу щорічно з РФ через Балтійське море до Німеччини.

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.
Реклама: