Польща назвала незаконним усунення фігур левів із Цвинтаря орлят у Львові

П'ятниця, 26 жовтня 2018, 19:12

Варшава заявила, що протестуватиме проти усунення фігур левів з написом "Тобі, Польща" з Цвинтаря орлят у Львові.

Про це у своєму Facebook  розповів голова українського Інституту національної пам'яті Володимир В'ятрович.

Напередодні Львівська обласна рада звернулася до керівництва цвинтаря з вимогою усунути фігури, які "несподівано, незаконно і невідомо ким були встановлені кілька років тому", каже В'ятрович.

"Нині польська влада вустами заступника глави МЗС заявила, що протестуватиме "проти незаконного усунення левів". Тобто "незаконного усунення" незаконно встановлених фігур!" - зазначив він.

"Так званий "цвинтар орлят" у Львові на Личакові - результат дуже важких перемовин і компромісу, досягнутого в 2005 році. Умовою, яка зробила можливою домовленість, було те, що жодна строна не має права вносити якісь зміни в меморіал... Незаконно і невідомо ким встановлені фігури керівництво цвинтаря "запакувало" в коробки", - розповів він.

В'ятрович додав, що нинішні польські політики після відставки "можуть проводити майстер-класи "Як з нічого зробити проблему і зіпсувати стосунки з сусідами".

Цвинтар орлят – це польський військовий меморіал у Львові. "Львівські орлята", учасники боїв проти ЗУНР (1918–1919) та проти більшовиків (1920), були поховані на "Цвинтарі захисників Львова", що становить частину Личаківського кладовища. Меморіал було відновлено і відкрито у 2005 році за участю президентів Польщі і України.

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.
Реклама: