Парламент Фінляндії змінив конституцію, щоб розширити можливості спецслужб

Середа, 3 жовтня 2018, 17:46

Парламент Фінляндії в прискореному порядку схвалив поправку до статті конституції про захист конфіденційної інформації, дозволивши скасовувати такий захист у разі загрози нацбезпеці.

Про це повідомляє телерадіокомпанія Yle.

За поправку проголосували 178 депутатів, 13 були проти. Проти проголосували депутати Союзу лівих сил і депутат шведської народної партії Ева Біоде.

Внесення в прискореному порядку змін до конституції дозволить парламенту прийняти новий закон про розвідку ще до закінчення терміну повноважень нинішнього уряду, тобто до парламентських виборів у квітні 2019 року.

Стаття 10 конституції Фінляндії в даний час дозволяє обмежувати таємницю листування, телефонних переговорів та інших конфіденційних повідомлень при розслідуванні злочинів, які посягають на безпеку особистості або суспільства, в ході судового розгляду, а також для ув'язнених. 

Відповідно до рішення Конституційної комісії парламенту, таємниця конфіденційної інформації може бути обмежена в тому випадку, якщо об'єктом розвідки є інформація про діяльність, що представляє серйозну загрозу нацбезпеці.

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.