Росія обурилась рішенням Литви вшанувати лідера антирадянського опору

Четвер, 4 жовтня 2018, 14:19

Росія обурена планами Литви відзначити пам'ять активного учасника антирадянського опору, одного із керівників "лісових братів" Адольфаса Раманаускас-Ванагаса.

Про це у четвер на брифінгу заявила офіційний представник МЗС РФ Марія Захарова, повідомляє ТАСС.

"Офіційний Вільнюс продовжує лінію на перегляд недавньої історії, намагається представити національними героями-мучениками учасників банд формувань, які діяли на території Литви в післявоєнні роки. Їхні руки, руки цих "лісових братів" по лікоть у крові", - зазначила представниця російського дипломатичного відомства.

"У зв'язку з цим не може не викликати обурення рішення литовської влади оголосити нинішній рік роком пам'яті Раманаускаса-Ванагаса, одного з ватажків "лісових братів", - додала Захарова.

Захарова обурилась тим, що останки лідера "лісових братів" перепоховають у могилі, яка перебуває "в безпосередній близькості від місця поховання понад 5 тисяч радянських солдатів, які загинули при визволенні Вільнюса від фашистських загарбників".

"Лісові брати" - загальна назва партизанського опору в країнах Балтії проти радянської окупації, розпочатої за пактом Молотова-Ріббентропа. 

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.