Литва: Міністерство культури проти видалення радянської символіки з громадського простору

Понеділок, 10 вересня 2018, 09:43

Міністерство культури Литви виступає проти пропозиції консерваторів на законодавчому рівні регламентувати видалення з громадського простору об'єктів з радянською символікою.

Про це пише Delfi.

За оцінкою Мінкульту, такий проект - надлишковий і недоцільний, оскільки вже зараз діють закони, які регламентують заборону на радянську символіку і відповідальність за порушення. Міністерство пропонує не обговорювати цей проект у парламенті. У грудні 2017 року консерватори Аудронюс Ажубаліс і Лаурінас Кащюнас зареєстрували закон, що забороняє пропагувати комунізм або інший тоталітарний лад на будівлях громадського призначення.

"Ми цим законом хочемо ясно регламентувати, що різні громадські об'єкти, назва або зміст яких пропагують комунізм, треба або зняти, або замінити. В Литві ще збереглося десь 150-160 таких об'єктів, залишків комуністичної мерзлоти", - сказав Кащюнас.

Відповідно до проекту, закон буде поширюватися на об'єкти публічного користування, заходи, події і буде охоплювати будівлі, пам'ятники, меморіальні дошки, назви вулиць, площ, скверів, а також іменні премії, конкурси і т.д. Список таких об'єктів повинен скласти Литовський центр дослідження геноциду і опору, а затвердити - уряд.

"Досі за все це відповідали мерії, все було децентралізовано. Я думаю, прийшов час централізації, треба призначити експертне відомство, Литовський центр дослідження геноциду і опору, саме він повинен скласти список об'єктів і представити його на затвердження уряду", - сказав Кащюнас.

Однак Мінкульт зазначає, що вже зараз діють закони, що дозволяють досягти цієї мети. Наприклад, Кодекс адміністративного судочинства Литви передбачає відповідальність за поширення або демонстрацію комуністичних символів. Питання назви вулиць і скверів регламентується встановленими правилами, а частина питань, які пропонується окреслити новим законом, вже регламентована правилами нагляду за об'єктами культурної спадщини, що представляють цінність для інших країн.

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.