Нідерланди попередили РФ про подальші кроки у зв'язку із викриттям шпигунів

П'ятниця, 5 жовтня 2018, 18:25

Росію можуть спіткати кроки Заходу у відповідь у зв’язку з оприлюдненою у четвер інформацією про кібератаки російської розвідки.

Про це заявив прем'єр-міністр Нідерландів Марк Рютте, пише The Post Online.​

4 жовтня Нідерланди поінформували про квітневу спробу російської кібератаки проти Організації із заборони хімічної зброї, якій вдалося запобігти спільними зусиллями розвідки Британії і Нідерландів. Організація розслідувала отруєння колишнього російського шпигуна Сергєя Скрипаля у Солсбері. Крім того, співробітники ГРУ РФ намагалися отримати дані міжнародного слідства у справі катастрофи малайзійського "Боїнга" на сході України. Нідерланди у квітні вислали чотирьох співробітників ГРУ РФ, яких викрили на своїй території.

"Ми працюємо над тим, щоб послабити здатність росіян здійснювати такі операції в майбутньому. Крім того, ми викликали посла, і ми вирішимо із союзниками, якими будуть подальші заходи", - сказав Рютте.

За словами прем'єра, влада Нідерландів не брала під варту чотирьох викритих на спробі кібератаки російських розвідників, тому що не мала кримінальної справи проти них. Публікація стількох деталей операції сама по собі є каральною мірою, каже Рютте.

"Мета полягала в тому, щоб стежити за ними якомога довше, збирати інформацію, а в момент, коли шпигунська операція ризикує перейти в критичну фазу, припинити її", - пояснив він, цитує De Standaard.

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.