У Греції почали розслідування про нецільове використання коштів ЄС для біженців

Понеділок, 8 жовтня 2018, 16:09

У Греції розпочали розслідування щодо підозр у неправомірному розподілі коштів Євросоюзу, отриманих на подолання наслідків міграційної кризи.

Про це повідомляє Prothotema.

Прокурор Афін ініціював судове розслідування через зміст публікацій в грецьких ЗМІ. Попереднє розслідування має визначити суть скарг і можливі посадові злочини.

Повідомляється, що прокуратура вже почала викликати свідків, серед яких генерал-лейтенант Андреа Еліопулос, колишнiй директор агентства з прийому та питань біженців.

Еліопулос керував потоками біженців і міграційними центрами на островах Лесбос, Хіос, Самос, Лерос, Кос і Еврос. У ЗМІ він визнав, що є свідчення великої безгосподарності з боку Міноборони та інших держорганів, які керують коштами з фондів ЄС.

Еліопулос минулої п'ятниці подав у відставку, а міністр імміграційної політики Дімітріс Віцас відразу ж назвав ці звинувачення неправдивими.

Раніше подібне розслідування розпочало Європейське агентство з боротьби з шахрайством (OLAF).

Нагадаємо, афінська газета Fileleftheros повідомила, що міністр оборони Панос Камменос частину коштів ЄС віддав в якості контрактів компаніям своїх близьких друзів.

Камменос заперечив будь-які правопорушення і подав скаргу про наклеп, що призвело до арешту трьох журналістів. Критики звинуватили його в спробі придушити свободу слова в країні. Журналістів звільнили наступного дня.

Інформація про неправильне управління міграційними фондами в Греції почала з’являтися з 2017 року, коли гуманітарна організація "SolidarityNow" зажадала провести розслідування щодо поганих умов для життя біженців, незважаючи на величезне фінансування з боку ЄС.

Греція загалом отримала від ЄС 1,6 млрд євро для подолання міграційної кризи. За деякими даними, біженці отримали лише 25% від загального обсягу виплат допомоги Греції.

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.