Єврокомісія відхилить бюджет Італії зі збільшеним дефіцитом - ЗМІ

Вівторок, 9 жовтня 2018, 12:58

Європейська комісія піде на безпрецедентний крок і відхилить національний бюджет Італії, якщо італійський уряд не поліпшить оголошені цифри дефіциту.

Про це повідомляє Euractiv з посиланням на інформацію чиновників ЄС.

Минулого тижня Єврокомісія направила лист міністру економіки Італії Джованні Тріє, висловивши "серйозні" побоювання з приводу національного бюджету, в якому передбачається збільшення витрат і дефіциту.

Заступник прем'єр-міністра Італії Луїджі Ді Майо відповів, що вони "не відступлять" від планів збільшення витрат.

В результаті офіційні особи ЄС заявили, що Комісія виступить з негативною думкою після того, як Рим відправить свій проект бюджетного плану, враховуючи значне порушення Пакту про стабільність і зростання (фінансової директиви ЄС).

Представники Єврокомісії повідомили, що, з огляду на ризик серйозного недотримання правил ЄС, ЄК буде строго слідувати цій процедурі, щоб захистити довіру до Пакту.

Італія повинна представити проект бюджету в середині жовтня, після цього у Комісії буде тиждень, щоб провести переговори з Італією про внесення змін.

Якщо позиції залишаться без змін, Єврокомісія опублікує негативний висновок по італійському бюджету через два тижні після отримання проекту плану.

Після негативного вердикту у італійського уряду буде три тижні, щоб представити новий бюджет на 2019 рік.

Якщо уряд Італії відмовиться змінити курс, Комісія порекомендує відновити процедуру надмірного дефіциту проти країни. Держави-члени ЄС повинні будуть дати зелене світло цій процедурі, встановивши фінансовий шлях для Італії, щоб збалансувати її публічні рахунки.

Нагадаємо, уряд Італії ухвалив державний бюджет, в якому популістські лідери заклали збільшення витрат для виконання своїх передвиборчих обіцянок.

Новий бюджет потягне за собою збільшення і без того величезного боргового навантаження країни – наразі борг складає 131% ВВП, найбільший серед країн єврозони після Греції і вищий, ніж верхня межа ЄС на 60%. 

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.