Суд зобов'язав Нідерланди зменшити викиди через "реальну загрозу" зміни клімату

Вівторок, 9 жовтня 2018, 16:48

До кінця 2020-го року Нідерланди мусять скоротити обсяги викидів діоксиду вуглецю у атмосферу щонайменше на 25% порівняно з показниками 1990-го року. 

Таке рішення Цивільного суду Гааги стало першим подібним вердиктом у позові природоохоронних організацій проти окремої держави, пише Deutsche Welle

Судді стали на бік кліматичної ініціативи Urgenda, котра позивалася проти держави Нідерланди. Ухвалою суд визнав чинним рішення суду попередньої інстанції, яке прийняли ще 2015 року. 

Зачитуючи рішення суду, головна суддя заявила, що зміни клімату становлять "реальну загрозу", тож "держава зобов'язана гарантувати захист". Для порівняння: 2017-го року сумарний викид парникових газів Нідерландами становив лише на 13 відсотків менше, ніж у 1990-му році.

На думку активістів, Нідерландам треба тепер закрити всі вугільні ТЕС, щоб за ці два роки вийти на визначені судом обсяги шкідливих викидів. Так само країні варто знизити максимально допустиму швидкість на дорогах, яка нині становить 130 кілометрів на годину, вважають активісти-екологи.

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.