Масштаби корупції у країнах Східної Європи з 2006 року подвоїлись

Середа, 14 листопада 2018, 09:41

Віра громадян держав Східної Європи у демократію знизилася і німецькі дослідники вважають, що дізналися причину – через корупцію.

Про це пише Politico.

Дослідження, проведене Німецьким економічним інститутом, з’ясувало, що підтримка демократії в цілому зростає, що довше люди живуть в демократичній системі. Але опитування свідчать, що підтримка демократії у колишніх комуністичних країнах Східної Європи з 2006 року впала.

Дослідники навели дані, які показують, що рівень корупції в країнах Східної Європи практично подвоївся за той самий період.

"Збільшення корупційного досвіду в цих державах підриває підтримку демократії", - йдеться у доповіді дослідників.

Втім, у дослідженні є і винятки. Латвійці, наприклад, оцінили рівень корупції як низький, проте продемонстрували також низький рівень підтримки демократії.

Однак цифри кількох інших східноєвропейських країн, схоже, підтверджують гіпотезу дослідників. Наприклад, болгари повідомляють про високий рівень корупції і демонструють низький рівень підтримки демократії. На іншому кінці шкали – Німеччина. Німці говорять про найнижчий рівень корупції та найвищу підтримку демократії серед 34 країн.

"Ці результати показують, що демократія не процвітає сама по собі", - кажуть дослідники. Вони запропонували країнам Східної Європи поліпшити якість своїх демократичних інститутів.

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.