У Нідерландах протестували проти "Чорного Піта" - помічника Святого Миколая

Неділя, 18 листопада 2018, 13:12

У кількох містах Нідерландів в суботу відбулися протести проти традиції "Чорного Піта" - помічника Сінтаклааса (місцева назва Святого Миколая) із чорним обличчям.

Про це повідомляє NOS.

Акції протесту організувала у Роттердамі, Ейндговені, Горні та Гронінгені група Kick Out Zwarte Piet (KOZP).

Протестувальники вийшли з транспарантами "Чорний Піт - це расизм". Вони вважають, що цей образ експлуатує расові стереотипи.

 

В Ейндговені учасників акції оточили футбольні вболівальники, які підтримують традицію. Вони кидали банки з пивом та яйця. Поліції довелося втрутитися, щоб розділити дві групи, в результаті заворушень затримали 19 осіб.

За нідерландською традицією, Сінтаклаас прибуває зі своїми помічниками в середині листопада на кораблі з Іспанії, аби готуватися до 5 грудня, ночі перед днем Святого Миколая.

За однією з гіпотез вважається, що Чорний Піт - мавр з Іспанії, його зображують з чорним чи коричневим обличчям і беретом з пером. Разом із Сінтаклаасом він розносить подарунки слухняним нідерландським дітям. Неслухняним дістається шматок вугілля.

За повір'ям, саме він носить із собою нотатник, де перелічені всі вчинки дітей, як хороші, так і погані. Неслухняних дітей він навіть може забрати з собою в мішку до Іспанії.

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.