Консультативна місія ЄС закликала Київ внести зміни у законопроект про викривачів корупції

П'ятниця, 2 листопада 2018, 17:41

Консультативна місія ЄС (КМЄС) закликала українську владу внести зміни до законопроекту про захист викривачів корупції для того, щоб забезпечити його відповідність стандартам ЄС.

Про це йдеться у повідомленні на сайті місії за результатами обговорення законопроекту.

Законопроект був розроблений Національним агентством з питань запобігання корупції (НАЗК) і оприлюднений для громадського обговорення. У липні КМЄС виклала свої висновки на десяти сторінках із пропозиціями, як привести цей законопроект у відповідність до європейських стандартів.

Як зазначили у місії, низку технічних коментарів КМЄС було враховано в документі, проте деякі питання залишаються невирішеними в останній версії законопроекту.

"Українська влада зробила певні кроки в боротьбі з корупцією, але  серед того, що ще потрібно зробити – запровадити законодавство про викривачів відповідно до європейських стандартів, – заявила заступник керівника операційного департаменту КМЄС Лін Шихан – Остання версія законопроекту містить низку питань, які ще потребують вирішення,  включаючи сферу правового захисту (які саме злочини підпадають під законодавство), канали звітування та інституційні структури. Незважаючи на це, ми вітаємо той факт, що проект був підготовлений та наразі він обговорюється".

КМЄС нагадала, що відповідно до Угоди про асоціацію з ЄС, Україна погодилася забезпечити належний захист для викривачів.

Також,  Консультативна місія ЄС наголосила про свою готовність і надалі надавати необхідні консультації для роботи над законодавством.

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.