Залізниця Нідерландів виплатить відшкодування за депортації під час Другої світової

Середа, 28 листопада 2018, 16:21

Національна залізнична компанія Нідерландів (NS) має намір виплатити індивідуальні відшкодування через свою роль у масових депортаціях євреїв нацистськими окупантами під час Другої світової війни.

Про це повідомляє Associated Press.

Голландська залізниця створює комісію, яка має визначити механізм цих виплат. У своїй письмовій заяві NS зазначила, що її участь у депортації "є чорною сторінкою в історії нашої країни та нашої компанії".

Прес-секретар компанії Ерік Крезе пояснив, що комісія буде розглядати питання виплати голландцям, які пережили Голокост, та безпосередніх членів сімей євреїв, які загинули від рук нацистів. За його словами, поки не можна точно сказати, скільки людей можуть отримати право на виплати.

Він таклож сказав, що ще зарано говорити, коли комісія, яка ще має бути призначена, оприлюднить свої висновки.

Більше 100 000 євреїв – 70% голландської єврейської громади - не пережили війну. Більшість із них були депортовані з Нідерландів та загинули в нацистських концтаборах.

Більшість жертв депортації відправляли спочатку поїздами до табору в Нідерландах, а потім доправляли на кордон і пересаджували на німецькі поїзди, які відвозили їх в концентраційні табори.

Голландська залізниця принесла офіційні вибачення за свою роль у депортації у 2005 році.

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.