Помічник генсека НАТО: агресор заплатить високу ціну за гібридну атаку

Середа, 7 листопада 2018, 12:37

Північноатлантичний альянс спільно реагуватиме на гібридну атаку проти однієї з країн-членів і готовий відповісти на дії будь-якого агресора.

Про це сказав помічник генсека НАТО з питань нових викликів безпеці Антоніо Міссіролі під час виступу на міжнародній конференції "Уроки гібридного десятиліття: що треба знати для успішного руху вперед", яка проходить в Києві.

Міссіролі зазначив, що НАТО не тільки дотримується політики стримання, але і публічно називає авторів подібних нападів, як це було, наприклад, із отруєнням в Солсбері, організованого російськими спецслужбами.

"Нападник більше не може сподіватися зберегти анонімність. Наслідки будуть. На саміті у Брюсселі було підтверджено, що гібридна атака активує статтю 5 Вашингтонського договору. Це – сильний сигнал потенційному агресору. Ви можете спробувати провести таку атаку, але ви маєте бути готові заплатити дуже високу ціну", - сказав Міссіролі.

Він зазначив, що сама по собі російська загроза не є новою, новим є набір різноманітних інструментів, які використовуються для гібридних кампаній.

"Це робить відповідь на них значно складнішою. Війна у Грузії 10 років тому, і пізніше анексія Криму стали попередженням для нас про нові військові загрози і нові шляхи розвитку конфліктів", - зазначив помічник НАТО.

Міссіролі нагадав, що протягом останніх років НАТО значно посилив свої кібернетичні можливості, обмін розвідувальною інформацією і здатність до відповіді на можливий напад.

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.