Польща підписала новий 24-річний контракт на поставку газу зі США

Четвер, 8 листопада 2018, 15:49

Польська державна нафтогазова компанія PGNiG у четвер підписала новий довгостроковий контракт на поставку зрідженого природного газу зі США у рамках зусиль щодо зниження енергетичної залежності від Росії.

Як повідомляє Associated Press, PGNiG підписала 24-річний контракт з американським постачальником Cheniere під час церемонії у Варшаві, в якій взяли участь міністр енергетики США Рік Перрі і президент Польщі Анджей Дуда.

"Це є знаком для всієї Європи, що так буде розвиватися ваша енергетична безпека, ваші джерела енергії будуть диверсифіковані", - сказав Перрі.

Вартість контракту з польською компанією не розголошується відповідно до традиційної секретності таких енергетичних угод.

Однак, за словами голови правління PGNiG Пьотра Возняка, ціна на газ є на 20-30% нижчою, ніж Польща платить нинішньому постачальнику – "Газпрому".

Згідно з угодою, Польща отримає близько 700 мільйонів кубічних метрів газу з 2019 по 2022 рік та 39 мільярдів кубічних метрів з 2023 по 2042 рік.

Возняк повідомив, що угода також забезпечить безпечну мережу для захисту України від несподіваних зупинок у поставках російського газу.

За його словами, PGNiG планує підписати ще дві угоди щодо поставок газу з США.

У жовтні PGNiG підписала окремий довгостроковий контракт на покупку близько 40 мільйонів тонн або понад 50 мільярдів кубічних метрів зрідженого природного газу з американськими фірмами Venture Global Calcasieu Pass та Venture Global Plaquemines LNG, які базуються в Луїзіані.

У Польщі завершується контракт на поставки російського газу від "Газпрому" й продовжувати його вона не має наміру. Угода Польщі з американськими компаніями стала першою такою в Центральній і Східній Європі.

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.