Росії не дали провести в ОБСЄ рішення на захист заблокованих за кордоном ЗМІ

Середа, 12 грудня 2018, 18:38

У ОБСЄ відхилили чотири документи, запропоновані Росією перед річною зустріччю міністрів закордонних справ організації 6 грудня. Одне з рішень мало на меті допомогти російським державним ЗМІ, зокрема вимагати їх розблокування в інших країнах. 

Про це йдеться у статті "Європейської правди".

Росія, серед іншого, запропонувала проект спільного рішення ОБСЄ щодо вільного доступу медіа до інформації. У документі не було жодної згадки про RT, Russia24 або Sputnik, проте державам-членам ОБСЄ, зокрема, запропонували визнати, що у Європи спалахнули проблеми нового типу, що загрожують вільному доступу до інформації, а саме:

"Зростання кількості та розширення різноманітності випадків впливу з боку влади окремих країн-членів на окремі мас-медіа, що послаблює вільний обіг інформації, а саме: блокування окремих видань, адміністративне припинення трансляції теле- та радіоканалів, запровадження перепон для закордонних журналістів та медіа-джерел, які легально здійснюють свою професійну діяльність (включаючи заборону на в’їзд або видворення з країни, затримку видачі акредитації, відмову у візах тощо)".

Проект рішення містив, зокрема, вказівку "доручити спецпредставникові спостерігати за фактами, коли медіа обмежують у доступі до закордонних служб інформації або позбавляють права на роботу, або коли журналістам без підстави на те відмовляють у в’їзді до будь-якої держави-члена ОБСЄ або позбавляють права залишатися в крані для виконання професійних обов’язків".

Також МЗС РФ запропонував дати нові доручення спецпредставникові ОБСЄ з питань свободи медіа. У ОБСЄ навіть не винесли проект на обговорення на міністерській зустрічі.

Міністр закордонних справ РФ Сергєй Лавров у публічних заявах у Мілані повідомив, що інші держави ОБСЄ "зарубали" всі документи, запропоновані до ухвалення російською стороною.

Детальніше читайте у статті "Про що мріють у Лаврова: які плани російських дипломатів зірвалися в ОБСЄ".

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.
Реклама: