Порошенко пропустив дедлайн для подання кандидатур суддів від України до ЄСПЛ

Четвер, 13 грудня 2018, 17:47

У Європейському суді з прав людини (ЄСПЛ) вже незабаром не буде повноцінного судді від України, оскільки президент Петро Порошенко свідомо пропустив крайній термін для подання кандидатур.

Про це йдеться у статті "Європейської правди".

В ЄСПЛ працюють 47 суддів – по одному від кожного члена РЄ. У квітні 2019-го спливає термін повноважень судді від України в Страсбурзі, якою є зараз Ганна Юдківська.

Для того щоб вчасно замінити її новим суддею, вже у січні сесія ПАРЄ мала розглянути кандидатури, однак цього не станеться, бо 6 грудня сплив дедлайн подання кандидатур від України.

Конкурсу на відбір кандидатур Україна не провела, навіть не оголосивши. Зробити це, за законодавством, мав президент Порошенко – така функція закріплена за ним чинним президентським указом.

Таким чином від України залишиться тільки тимчасовий, або ad-hoc суддя – в.о. за українською термінологією. Уже найближчим часом Україна може пропустити наступний термін та залишитися без постійного судді в Страсбурзі вже мінімум на півроку, якщо не буде зроблено відповідних кроків.

У Мін'юсті запевняють, що нагадували Банковій про цю проблему, але наразі рухів немає. "Всі питання – до адміністрації президента, саме вона має запустити цю процедуру. Досі цього не відбулося", – заявив урядовий уповноважений з питань ЄСПЛ Іван Ліщина. При цьому на Банковій від коментарів утримуються.

"Звісно, є іміджеві втрати України. Це дуже недобре, що держава навіть не подає кандидатів. Розгляд справ це не зупинить, але це має значення для партнерів у РЄ", – пояснив Іван Ліщина у розмові з "Європейською правдою". Він також запевнив, що планова заміна судді не гальмуватиме розгляд "кримської" та "донецької" справ, і що це не є причиною того, щоби гальмувати заповнення квоти України в ЄСПЛ.

Детальніше читайте у статті "Банкова гальмує з призначенням судді ЄСПЛ від України. Навіщо?"

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.
Реклама: