ЄС розмірковує, як підтримати постраждалі в результаті ескалації на Азові регіони

Понеділок, 17 грудня 2018, 13:06

Європейський Союз розглядає, яких подальших кроків може вжити для підтримки регіонів України, які постраждали внаслідок ескалації в Азовському морі.

Про це на прес-конференції за підсумками 5-го засідання Ради асоціації Україна-ЄС у понеділок в Брюсселі заявила висока представниця ЄС із зовнішньої політики і політики безпеки Федеріка Могеріні, повідомляє кореспондент "Європейської правди".

Могеріні відзначила, що ескалація біля Керченської протоки стала першим питанням на порядку денному засідання в Брюсселі.

"ЄС від самого початку був єдиним та твердо заявляв, що не може бути жодного виправдання застосуванню військової сили Росією проти українських кораблів, та що всі затримані українські моряки та захоплені судна повинні бути звільнені", - заявила вона.

"Вільний прохід суден через Керченську протоку має бути гарантовано відповідно до міжнародного права", - додала вона. Могеріні нагадала, що це – єдина позиція Євросоюзу, яку лідери ЄС підтвердили на саміті в Брюсселі минулого четверга.

Могеріні повідомила, що зараз Євросоюз розглядає можливі подальші кроки підтримки регіонів України, які постраждали внаслідок ескалації в Азовському морі. Зокрема – через програму обсягом 50 млн євро, яку ЄС нещодавно запустив для підтримки Східної України, а також через інші ініціативи у кооперації з Європейським інвестиційним банком.

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.