Туреччина допустить американців до російських комплексів С-400 – ЗМІ

Четвер, 20 грудня 2018, 10:53

Туреччина запропонувала американським технічним експертам можливість вивчати російські зенітні комплекси С-400, які Анкара отримає наступного року.

Про це повідомляє Bloomberg, посилаючись на власні джерела, знайомі з ситуацією.

За даними агентства, Туреччина запропонувала такий крок, щоб зменшити рівень критики з боку НАТО, і в тому числі США, через купівлю російських систем.

Російський комплекс С-400 призначений для того, щоб збивати американські та коаліційні літаки на більших висотах, ніж старі системи. Американські офіційні особи стурбовані тим, що новітні технології винищувача F-35, розроблені для того, щоб оминати комплекси, можуть бути скомпрометовані та використані для покращення системи протиповітряної оборони Росії.

Також повідомляється, що Держдеп США повідомив конгресу про пропозицію продати Туреччині систему протиповітряної та протиракетної оборони "Patriot". Потенційна вартість контракту - $3,5 млрд.

Угода, яка повинна бути схвалена Конгресом, включає до 140 ракет, радіолокаційні та наземні станції управління.

Туреччина є ключовим партнером програми винищувачів F-35, в якій 10 турецьких компаній мають виробити різні запчастини приблизно на $12 мільярдів, включаючи такі основні компоненти, як фюзеляж та шасі.

Нагадаємо, у 2017 році Туреччина підписала з Росією контракт на покупку системи ППО С-400. Очікується, що установка системи С-400 в Туреччині розпочнеться в жовтні 2019 року.

У своєму звіті наприкінці листопада Пентагон попередив, що купівля системи С-400 буде мати неминучі негативні наслідки для відносин США і Туреччини.

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.