ЄСПЛ відмовив у терміновій процедурі у справі щодо протестів у Франції

Четвер, 20 грудня 2018, 14:24

Європейський суд з прав людини відмовився застосувати виняткову процедуру у справі щодо протестів у Франції, щоб заборонити поліції використовувати спецзасоби.

Про це йдеться в рішенні, поширеному прес-службою суду.

"Європейський суд з прав людини 18 грудня 2018 року не став застосовувати тимчасовий захід на запит французького адвоката у зв'язку з твердженням про нелюдське поводження та приниження і втручанні в право на життя через використання силами безпеки травматичної зброї Flash-Ball і знешкоджуючих рідин", - йдеться в повідомленні.

14 грудня ЄСПЛ відповідно до правила 39 Регламенту суд отримав прохання французького адвоката якомога швидше вжити тимчасових заходів.

Запит був поданий у зв'язку з антиурядовими демонстраціями, які в даний час проходять у Франції і отримали назву "жовті жилети". Адвокат просив, щоб суд тимчасово заборонив використання Flash-Ball і інших спецзасобів.

За зовнішнім виглядом Flash-Ball нагадує міні-гармату, яка стріляє круглими гумовими кульками з ділянкою ураження майже 7 см і кінетичної енергією, яка дорівнює удару професійного боксера, ефективна дальність ураження 10 метрів.

ЄСПЛ застосовує "правило 39" тільки в тому випадку, якщо вважає, що без певних дій вирішення справи істотно ускладниться або стане в принципі неможливим.

"Суд тільки у виняткових випадках дозволяє клопотання про застосування тимчасових заходів, якщо під час відсутності таких заходів заявники будуть піддаватися реальному ризику нанесення непоправної шкоди", - наголошується в рішенні.

У той же час в ЄСПЛ відзначили, що відмова в застосуванні "правила 39" жодним чином не впливає на наступні рішення про прийнятність справи або по суті даної справи.

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.