Президент Угорщини підписав "рабські зміни" трудового законодавства

П'ятниця, 21 грудня 2018, 08:25

Президент Угорщини Янош Адер у четвер підписав реформу трудового законодавства, яка спричинила протести у країні та була названа критиками "рабською".

Про це йдеться у повідомленні президента, оприлюдненому на його сайті.

Зміни передбачають збільшення максимальної кількості понаднормових годин роботи на рік з нинішніх 250 до 400.

Угорський президент пояснив своє рішення схвалити поправки тим, що зміни до законодавства не порушують Конституцію.

Крім того, за його словами, нові правила понаднормової роботи не перебільшують норму інших європейських країн. Зокрема, президент зазначив, що у Великій Британії, Данії, Ірландії та Чехії кількість дозволених понаднормових годин така ж або й вища, ніж в Угорщині.

Адер підкреслив, що нові правила не послаблюють захист працівників. Крім того, збільшення понаднормової роботи може бути застосоване лише після попередньої письмової згоди працівника, і роботодавець не повинен карати тих, хто не хоче працювати понаднормово.

Зміни трудового законодавства викликали значні протести в Будапешті. Вони активізувалися після того, як 12 грудня парламент ухвалив відповідні поправки.

Правляча партія Угорщини "Фідес" заявила, що за вуличними заворушеннями стоять злочинці та звинуватила американського мільярдера угорського походження Джорджа Сороса у розпалюванні протестів.

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.