Ще одне видання у Німеччині виявило маніпуляції у текстах журналіста-вигадника

П'ятниця, 21 грудня 2018, 10:36

Німецький журнал SZ-Magazin, який виходить додатком до газети Süddeutsche Zeitung, заявив, що опублікував два інтерв'ю скандального журналіста Клааса Релотіуса з ознаками маніпуляцій.

Вибачення у зв'язку з цим редакція журналу оприлюднила 20 грудня.

Обидва інтерв’ю були опубліковані у 2015 році. Перше вийшло на шпальтах видання в травні. У ньому журналіст поспілкувався з кравцем чоловічого одягу з Нью-Йорка Мартіном Грінфілдом. Друге – із "ветеранами" фестивалю Вудсток Барбарою та Ніколасом Ерколін – побачило світ у вересні.

"Обидва інтерв'ю мають недоліки та порушують журналістські стандарти", - заявили у редакції.

Син 90-річного Мартіна Грінфілда Тод заявив про "численні прикраси і помилки" у інтерв'ю. Сам Релотіус додав, що маніпулював у деяких уривках інтерв'ю і додавав у нього цитати з автобіографії Грінфілда.

Барбара і Ніколас Ерколін заявили, що відчувають себе неправильно зрозумілими у публікації. Релотіус зізнався, що розмова містить "неохайність".

Редакція попросила вибачення у постраждалих героїв та своїх читачів. "Хоча кожен матеріал у SZ-Magazin проходить через численні руки та багаторазову перевірку, Клаас Релотіус зумів обманути нас двічі", - мовиться у заяві.

Обидва інтерв’ю вирішили видалити з сайту журналу. Редакція пообіцяла провести належне розслідування цих інцидентів та надалі зробити все для уникнення таких помилок у майбутньому.

Клаас Релотіус є одним із найвідомішим журналістів у Німеччині. Він є автором численних матеріалів у провідних виданнях та лауреатом журналістських премій.

Видання Der Spiegel викрило журналіста на вигадуванні історій та героїв матеріалів і звільнило його.

За час роботи Релотіуса на Der Spiegel з 2011 року у виданні вийшло 60 матеріалів його авторства. Щонайменше 14 були недостовірними.

Через скандал керівництво Der Spiegel створить комісію для розслідування ознак фальсифікації матеріалів. Видання обіцяє публічно повідомити про свої висновки.

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.
Реклама: