У Німеччині заборонили публікувати в інтернеті фото, зроблені в музеях

П'ятниця, 21 грудня 2018, 11:41

Відвідувачі музеїв не мають права фотографувати картини і публікувати знімки в інтернеті, якщо музей забороняє фотографування своїх експонатів.

Таке рішення ухвалила постановила Федеральна судова палата Німеччини, повідомляє Deutsche Welle.

Постанова була винесена у справі співробітника сайту "Вікіпедія", який у 2007 році сфотографував картини у музеї Райса-Енгельгорна в Мангаймі, а також відсканував фотографії в одному з музейних каталогів, а потім опублікував відзняте у "Вікіпедії".

Згідно з висновком суду, у випадку з відсканованими фотознімками з каталогу має місце порушення авторських прав, оскільки фотограф, який зробив фото для музейних публікацій, передав цьому музею права на публікацію.

Що стосується власне фотографій, то вони перебувають під захистом, оскільки фотограф, здійснюючи зйомку, приймає низку художніх рішень, що стосуються місця, відстані, кута зйомки, освітлення і кадрування.

Суд також констатував, що співробітник "Вікіпедії", роблячи власні фотографії, порушив договірно оформлену заборону на фотографування в даному музеї. Адже правила користування і піктограма у вигляді перекресленого фотоапарата є частиною договору про правила відвідування музею.

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.