США можуть залишити зброю курдам після виходу із Сирії - ЗМІ

Субота, 29 грудня 2018, 12:29

Командири США, які планують виведення американських військ з Сирії, рекомендують залишити курдським підрозділам, які боролися з "Ісламською державою", отриману від США зброю.

Про це повідомляє Reuters із посиланням на американських чиновників.

Троє посадовців сказали, що рекомендації є частиною обговорення проекту плану військовими США. Поки незрозуміло, що Пентагон врешті-решт порекомендує Білому дому.

У Пентагоні обговорення все ще знаходяться на ранній стадії і рішення ще не прийнято. Цей план буде представлений Білому дому в найближчі дні, а президент США Дональд Трамп прийме остаточне рішення.

Пентагон заявив, що було б "недоречно" і передчасно коментувати, що буде зі зброєю.

"Планування триває, і зосереджено на здійсненні контрольованого виведення сил, приймаючи всі можливі заходи для забезпечення безпеки наших військ", - сказав представник Пентагону Шон Робертсон.

Такий крок, ймовірно, розгніває Туреччину, яка розглядає курдські підрозділи як терористичну організацію і навіть обіцяла почати військову операцію проти них.

Нагадаємо, Трамп оголосив, що понад дві тисячі американських солдатів скоро повернуться додому з Сирії. Він аргументував це рішення тим, що терористичну "Ісламську державу" в Сирії переможено.

Його рішення викликало негативну реакцію республіканців і деяких демократів, які стверджували, що виведення військ з Сирії утворить простір для дій для Ірану та Росії, двох відомих прихильників сирійського лідера Башара Асада. Трамп стверджує, що Туреччина продовжуватиме боротьбу з "Ісламською державою" у регіоні.

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.