Македонія чекає від Греції кроку до розблокування її вступу в НАТО

Субота, 12 січня 2019, 16:42

Прем'єр-міністр Македонії Зоран Заєв у суботу закликав Грецію ратифікувати двосторонню угоду про переіменування його країни на Республіку Північну Македонію і таким чином припинити багаторічну суперечку між двома державами.

Про це повідомляє агентство AFP.

Македонські депутати схвалили угоду пізно ввечері в п'ятницю. Тепер, щоб угода набула чинності, вона потребує схвалення у парламенті Греції.

"Наш парламент знайшов у собі сили, хоча це й було нелегко. Я переконаний, що парламент Греції також знайде сили, аби ухвалити це рішення", - сказав Заєв на прес-конференції в Скоп'є.

Заєв звернувся до свого грецького колеги Алексиса Ципраса, щоб і Греція зі свого боку виконала досягнуті минулого року домовленості.

"Протягом 10 днів... якщо ми побачимо, що все в нормі, ми проголосуємо", - заявив грецький прем’єр Ципрас у п'ятницю ввечері.

В обмін на відмову Македонії від старої назви та переіменування на Республіку Північну Македонію Афіни пообіцяли зняти вето на бажання Скоп'є приєднатися до НАТО і Європейського Союзу.

Заєв каже, він "переконаний у тому, що грецькі законодавці визнають історичну значимість угоди".

Набуття чинності угоди покладе край одній із найтриваліших у світі дипломатичних суперечок, яка розпочалась майже три десятиліття тому з проголошенням Македонією незалежності. З 1991 року Афіни заперечували, що Македонія має право носити свою назву, оскільки Греція має одноіменну провінцію, яка в давні часи була колискою імперії Александра Македонського.

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.