У Польщі вб'ють 20 тисяч диких кабанів для боротьби з африканською чумою свиней

Понеділок, 14 січня 2019, 11:34

Уряд Польщі намагається взяти під контроль поширення заразної африканської чуми свиней (АЧС), дозволивши масовий відстріл диких кабанів.

Про це повідомляє Politico.

Починаючи з суботи, по всій країні почалося полювання на диких кабанів, багато з яких є носіями смертельної хвороби, яку польський уряд хоче викорінити для захисту домашніх свиней.

Протягом наступних кількох вихідних буде вбито близько 20 тисяч диких кабанів, внаслідок чого загальна кількість убитих в цьому сезоні досягне приблизно 190 тисяч кабанів - за оцінками уряду, загальна популяція становить близько 214 тисяч.

Однак це рішення перетворилося на політичну проблему для правлячої партії "Право і справедливість". План спровокував створення коаліції екологічних груп, учених і політичної опозиції.

Польські сторінки в Facebook заповнені фотографіями милих поросят, а найближчими днями в декількох польських містах пройдуть акції протесту. Петиція проти полювання зібрала понад 300 тисяч підписів.

Зрештою, уряд вніс коригування до свого рішення. Масштаби полювання були трохи скорочені, і міністр довкілля Генрик Ковальчик в п'ятницю пояснив, що мисливці повинні щадити вагітних свиноматок і кабанів, які доглядають за поросятами. Прихильники уряду стверджують, що в попередні роки були й більші полювання, але вони не викликали протестів.

Та проблема полягає в тому, чи буде полювання ефективним засобом, щоб приборкати АЧС, яка смертельна для свиней, але не впливає на людей.

Від цієї хвороби немає лікування або вакцинації. Свинина становить половину виробництва м'яса в ЄС і є одним з найбільших сільськогосподарських експортних товарів блоку, тому як Єврокомісія, так і країни-члени прагнуть запобігти поширенню АЧС.

Деякі вчені попереджають, що масове вбивство диких кабанів не допоможе.

"Масова колективне полювання на великих територіях може привести до того, що дикі кабани перемістяться з територій, де їм загрожують, і поширять вірус АЧС швидше і ще далі", - сказав Рафал Ковальчик, директор Інституту досліджень ссавців Польської академії наук.

Минулого року бельгійський регіон Валлонія заборонив полювання на кабанів, коли була виявлена ​​АЧС, з метою запобігання більш швидкого поширення захворювання.

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.
Реклама: