ЄС готується відкласти Brexit до липня - британські ЗМІ

Понеділок, 14 січня 2019, 13:27

Євросоюз готується відкласти Brexit, принаймні до липня, дійшовши висновку, що прем’єр-міністр Великої Британії Тереза ​​Мей не отримає підтримки своєї угоди про вихід у парламенті.

Про це повідомляє британське видання The Guardian із посиланням на дипломатичні джерела.

ЄС вважає надзвичайно малоймовірним, що 29 березня Британія вийде з ЄС, якщо британські депутати не схвалять угоду, і очікує на прохання Лондона про розширення статті 50 у найближчі тижні.

Очікується, що спеціальний саміт лідерів ЄС, який відтермінує день Brexit, буде скликаний президентом Європейської ради Дональдом Туском, як тільки буде отриманий запит Британії. Представники ЄС сказали, що тривалість продовження переговорного періоду, передбачена статтею 50, буде визначена на підставі оголошеної Терезою Мей причини для затримки.

"Технічне" продовження до липня є першим можливим кроком, щоб дати додатковий час для перегляду та ратифікації поточної угоди після того, як уряд Британії отримає чітке уявлення про те, що буде матиме більшість у парламенті.

"Якщо прем'єр-міністр продовжить роботу і повідомить нам, що їй потрібно більше часу, щоб схвалити угоду в парламенті, то буде запропоновано технічне продовження до липня", - сказав один із чиновників у Брюсселі.

Високопосадовці ЄС зазначали, що подальше, більш тривале розширення може бути запропоновано пізніше, якщо будуть скликані загальні вибори або другий референдум, хоча майбутні вибори в Європейському парламенті у травні спричинять ускладнення.

Нагадаємо, Тереза ​​Мей у понеділок зробить останню спробу переконати членів парламенту підтримати її угоду з ЄС щодо Brexit перед завтрашнім голосуванням у парламенті. Вона заявить, що парламент швидше заблокує Brexit, ніж дозволить Британії вийти без угоди.

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.