Президент Чехії: Китай скасував зустріч міністрів через попередження щодо Huawei

П'ятниця, 18 січня 2019, 15:19

Чеський президент Мілош Земан заявив, що Пекін скасував зустріч міністра закордонних справ Китаю з його чеським колегою у відповідь на попередження спецслужб Чехії щодо загрози безпеці даних, яку несе використання техніки китайської корпорації Huawei.

Про це пише Radio Praha.

Земан заявив, що Китай також відклав засідання міжурядової комісії з економічного співробітництва, не назвавши нової дати. Представник міністерства закордонних справ заявив, що засідання міжурядового комітету перенесли і що це підтвердили китайські чиновники.

Чеське управління з кібербезпеки заявило в листопаді, що використання продуктів Huawei або ZTE може виявитися загрозою для безпеки даних. Найважливішим організаціям країни уряд наказав провести оцінку ризиків, пов'язаних з використанням таких китайських технологій. Земан казав, що Китай помститься за попередження спецслужб, проте уряд Чехії відповів, що не має інформації про те, що Китай готує будь-які санкції проти країни.

Земан сказав, що хотів би зустрітися з главою Huawei, щоб заспокоїти ситуацію, під час візиту до Китаю в квітні. 

Низка держав, зокрема США, Австралія, Велика Британія та Японія, наклали значні обмеження на Huawei і ZTE через побоювання щодо національної безпеки. Норвегія також розглядає подібний крок. Уряди країн насамперед турбує роль китайських компаній у побудові мереж 5G.

Техніка Huawei нібито має "чорні двері", які дають китайським спецслужбам доступ до зашифрованих даних пристроїв, хоча Пекін це заперечує. У Єврокомісії переконані, що китайські компанії виробляють чіпи, які можуть бути використані "для отримання наших секретів".

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.