Норвегія арештувала росіянина, що скоїв перший у країні теракт після Брейвіка

Субота, 19 січня 2019, 17:00

Районний суд Осло ухвалив рішення арештувати на місяць 20-річного росіянина, який 17 січня напав із ножем на жінку в місцевому супермаркеті. Потерпіла перебуває у критичному стані в лікарні.

Про це пише Aftenposten.

Ула Лунде, адвокат вихідця із Башкортостана, вважає, що його підзахисний - неврівноважений. Росіянин, за словами захисника, переконаний, що всі християни заслуговують смерті.

"Утримання під вартою необхідне для громадськості. Я кажу це, незважаючи на те, що я захисник", - зазначив він.

"Він небезпечний для життя і здоров'я. Він може вийти, взяти автобус і здійснити терористичний акт", - сказав адвокат.

Суд також призначив зловмисникові психіатричну експертизу.

"Ми перебуваємо на ранній стадії розслідування першого терористичного випадку в Норвегії після 22 липня (2011 року - дня теракту Андреаса Брейвіка. - Ред.)", - заявили в поліції.

Росіянин кілька годин перебував у Швеції, перш ніж приїхав до Норвегії у четвер. Ніж купив у Осло. Жертву, ймовірно, він обрав навмання.

"Цей чоловік сказав під час допиту, що він хотів убити кількох людей, і ще це був акт тероризму", - сказала представниця поліції.

Адвокат каже, що 20-річний чоловік стверджує, що мав намір здійснити кілька терористичних актів у Норвегії та інших європейських країнах.

"Він самотній вовк і діяв сам. Він не має мережі в Росії і не пов'язаний з ІДІЛ", - каже він.

За статтею 131 Кримінального кодексу Норвегії про здійснення теракту зловмисникові загрожує до 21 року тюремного ув'язнення.

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.