Туск розповів, як попереджав Кемерона про "дурний" референдум щодо Brexit

Вівторок, 22 січня 2019, 07:59

Президент Європейської ради Дональд Туск попереджав колишнього прем'єр-міністра Великої Британії Девіда Кемерона про наслідки "дурного" референдуму щодо Brexit в червні 2016 року.

Туск дав інтерв'ю для серії BBC Two під назвою "Всередині Європи: десять років заворушень", перший епізод якої виходить в ефір 28 січня, повідомляє Politico.

"Я сказав йому прямо, давай Девід, будь реалістом. Я знаю, що все прем'єр-міністри обіцяють вам допомогти, але, повірте мені, правда в тому, що ніхто не хоче революції в Європі тільки через ваш дурний референдум", - сказав Туск.

"Якщо ви спробуєте змусити нас, поквапити нас, ви втратите все. І вперше я побачив щось близьке до страху в його очах. Він, нарешті, зрозумів, з якою проблемою він зіткнувся", - додав він.

Туск також сказав, що Кемерон вірив, що його партнери по коаліції, ліберал-демократи, зупинять референдум. Але цей план змінився, коли консерватори перемогли на загальних виборах 2015 року.

"Я запитав Девіда Кемерона, чому ви вирішили взяти участь в цьому референдумі...це так небезпечно, настільки безглуздо, і він сказав мені - і я був дійсно вражений і навіть шокований - що єдиною причиною була його власна партія", - сказав Туск.

Туск сказав, що Кемерон "відчував себе дійсно в безпеці, тому що він думав...що референдум не несе ризику, тому що його партнер по коаліції заблокує цю ідею. Але потім, як не дивно, він виграв вибори, а партнера по коаліції не було. Як не парадоксально, Девід Кемерон став справжньою жертвою власної перемоги".

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.