Болгарія може запровадити євро вже на початку 2022 року - міністр

Понеділок, 28 січня 2019, 20:13

Болгарія може запровадити євро вже в січні 2022 року.

Про це заявив міністр фінансів Владислав Горанов у понеділок, пише Reuters.

Термін, який окреслив міністр, є дещо оптимістичнішим, ніж той, що спрогнозував днями єврокомісар, відповідальний за єдину валюту. Валдіс Домбровскіс заявив 18 січня, що Болгарія, яка приєдналася до Європейського союзу 2007 року, буде змушена чекати принаймні до середини 2022 року, щоб приєднатися до євро.

Але Горанов сказав, що він сподівається, що влітку цього року Болгарії дозволять вступити до банківського союзу блоку та Механізму валютного курсу (ERM-2), участь у якому протягом двох років є передумовою для запровадження євро. Валюта Болгарії лев вже прив'язана до євро.

"Я - поміркований оптиміст, що в липні, якщо все буде гаразд із перевіркою якості активів і стрес-тестами, у нас буде привід подати заяву на вступ до ERM і очікувати позитивного результату", - заявив Горанов.

"Найкоротший шлях до євро - це два роки в ERM-2, а потім - до року для додаткових коригувань. Найбільш оптимістичним варіантом приєднання може бути 1 січня 2022 року", - додав він.

Єврокомісія у травні минулого року оприлюднила звіт, в якому йдеться про те, що сім країн-членів ЄС, які планують перейти на євро, поки не готові до приєднання до єврозони через невиконання певних вимог.

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.