Болгарія запровадить євро не раніше 2022 року - Єврокомісія

П'ятниця, 18 січня 2019, 13:58

Болгарії доведеться почекати принаймні до середини 2022 року, щоб приєднатися до євро.

Про це заявив у п'ятницю єврокомісар, відповідальний за єдину валюту, Валдіс Домбровскіс, пише Reuters.

Країна відповідає номінальним критеріям для запровадження євро, має низьку інфляцію, здорову систему держфінансів та вже прив'язану до євро валюту лев. Водночас Болгарія є найбіднішим членом ЄС і має проблеми в деяких своїх банках.

Минулорічна заявка Софії на приєднання до Механізму валютного курсу (ERM-2), який є передумовою для запровадження євро, найімовірніше, буде прийнята "до середини цього року", сказав комісар Валдіс Домбровскіс.

Він додав, що Болгарія повинна бути членом ERM-2 протягом двох років, а потім буде необхідний ще один рік для "практичної підготовки" до запровадження євро.

"Для того, щоб запровадити євро з моменту вступу Болгарії до ERM-2, потрібно щонайменше ще три роки", - сказав Домбровскіс, фактично встановлюючи дату вступу Софії до єврозони не раніше середини 2022 року.

Єврокомісія у травні минулого року оприлюднила звіт, в якому йдеться про те, що сім країн-членів ЄС, які планують перейти на євро, поки не готові до приєднання до єврозони через невиконання певних вимог.

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.