Голова центробанку ЄС: країна втрачає суверенітет, якщо має високий борг

Понеділок, 28 січня 2019, 20:39

Країна втрачає суверенітет, якщо її державний борг занадто високий.

Про це заявив у понеділок голова Європейського центрального банку Маріо Драгі, пише ANSA.

Він сказав, що втрата суверенітету стається тому, що при занадто великому державному боргу "все вирішують ринки". У таких випадках, за його словами, "кожне політичне рішення мають ретельно перевіряти ринки, тобто особи, які не голосують і перебувають поза процесом демократичного контролю".

Драгі сказав, що "борг створюється політичними рішеннями урядів", а "суверенітет втрачається через помилкову політику".

Єврокомісія у грудні вирішила не розпочинати дисциплінарну процедуру проти Італії через її дефіцит бюджету і держборг після того, як популістський уряд країни пообіцяв скоротити деякі заплановані видатки. Комісія закрила очі на те, що Рим не знизив структурний дефіцит цього року. Правила ЄС вимагають, щоб країни з високим рівнем боргу скорочували свої навантаження щороку. 

Нині борг Італії складає 133% ВВП - це найбільший показник серед країн єврозони після Греції. Водночас Банк Італії повідомив, що країна, ймовірно, впала в рецесію в 2018 році і буде мати повільніше, ніж прогнозувалося, економічне зростання в цьому і наступному роках. Уповільнення темпів ускладнює для Італії збереження обіцянки перед ЄС щодо скорочення дефіциту бюджету.

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.