Косово пропонує міжнародну конференцію, щоб нормалізувати відносини з Сербією

Вівторок, 29 січня 2019, 10:24

Прем'єр-міністр Косова Рамуш Харадінай запропонував провести міжнародну конференцію для вироблення остаточної угоди про нормалізацію відносин із Сербією.

Як повідомляє Radio Free Europe/Radio Liberty, листа із відповідною пропозицією глава косовського уряду відправив США, Франції, Німеччині, Італії і Великій Британії.

У листі Харадінай відзначив, що така угода дозволила б негайно призупинити тарифи, які Косово запровадило для сербських товарів. Водночас, за його словами, угода не може включати зміни кордонів, оскільки будь-який обмін територіями може відродити стару ворожнечу на Балканах.

Сполучені Штати і Євросоюз повинні погодитися з тим, що "не буде ніякого перегляду нинішніх кордонів Косова або розподілу Косова чи будь-яких інших обмінів територіями будь-якого характеру", йдеться в листі.

Іншими умовами Харадінай називає безвізовий режим для громадян Косова з ЄС, повне виконання енергетичного договору, підписаного між двома країнами в Брюсселі, і публічну заяву Белграда про те, що він не діятиме проти "прагнень Косова як суверенної держави".

І ЄС, і Вашингтон наполягають на тому, щоб Косово скасувало 100-відсоткові мита на сербські і боснійські товари. Запровадження мит минулого року зупинило укладення угоди між колишніми ворогами.

Косово запровадило мита у листопаді у відповідь на блокування Белградом входження Косова до міжнародних організацій як суверенної держави.

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.
Реклама: