Сербія хоче долучити РФ та Китай до переговорів щодо Косова

Четвер, 27 грудня 2018, 15:03

Для отримання гарантій виконання міжнародних угод щодо Косова до цих переговорів треба долучити США, Росію та Китай.

Таку заяву зробив міністр закордонних справ Сербії Івіца Дачич, повідомляє сербський портал Espreso.

За його словами, 2019 року Сербія інтенсивно розглядатиме питання Косова і "можливо, в іншому форматі, ніж раніше". Дачич зазначив, що європейські переговірники мають витратити деякий час через вибори до Європарламенту та зміни керівного складу Єврокомісії.

"Сполучені Штати хочуть заповнити цей вакуум, і це добре для всього процесу, тому що ми не хочемо втрачати час. Тому ми вітаємо лист Дональда Трампа до президента Вучича як добрий знак того, що Америка прагне продовжувати діалог, а не втрачати цей час, як це відбувалося багато разів за останні п'ять-шість років, завжди з вини Приштини", - вважає Дачич.

Водночас, на його думку, було б корисно залучити інші великі країни, такі як Росія та Китай, разом зі Сполученими Штатами, оскільки це "забезпечить широкі міжнародні гарантії" для реалізації домовленостей.

Нагадаємо, наразі між Сербією та Косовом виникла гостра криза через рішення Приштини створити власну армію, а також введення мит на товари із Сербії. Цей крок не схвалюють в ЄС, вимагаючи скасувати мита та вирішувати спірні питання із Сербією шляхом діалогу.

Детальніше про цю кризу можна почитати у статті "Белград згадав про захист співвітчизників: Сербія погрожує Косову війною".

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.
Реклама: