Британія, Німеччина і Франція створили механізм, щоб обійти санкції США проти Ірану

Четвер, 31 січня 2019, 20:28

Велика Британія, Німеччина і Франція створили нову платіжну систему, яка дозволить європейським компаніям торгувати з Іраном, не порушуючи санкцій США.

Про це йдеться у спільній заяві міністрів закордонних справ трьох країн.

"Франція, Німеччина та Сполучене Королівство, відповідно до своєї рішучої відданості та постійних зусиль щодо збереження (ядерної угоди з Іраном - Ред.), оголошують про створення INSTEX SAS (Інструменту підтримки торгових обмінів) - спеціального цільового механізму, спрямованого на полегшення законної торгівлі між європейськими економічними операторами та Іраном", - йдеться у заяві.

Трійка підтверджує, що її зусилля задля збереження економічних положень ядерної угоди, зумовлені "повним виконанням Іраном своїх ядерних зобов'язань, зокрема повним і своєчасним співробітництвом з МАГАТЕ".

INSTEX спочатку зосередиться на найважливіших для іранського населення секторах - наприклад, фармацевтичних, медичних приладах та агропродовольчих товарах. 

"У довгостроковій перспективі INSTEX прагне бути відкритою для економічних операторів з третіх країн, які бажають торгувати з Іраном", - заявили міністри.

За даними ЗМІ, незважаючи на те, що механізм розроблений урядами Німеччини, Франції та Британії, ЄС хоче запустити його на рівні блоку.

Як відомо, на початку травня Дональд Трамп оголосив про вихід США зі спільної угоди, укладеної 2015 року між Іраном, Сполученими Штатами, Росією, Китаєм, Великою Британією, Францією і Німеччиною. Угода передбачає, зокрема, виконання Тегераном низки кроків щодо обмеження своєї ядерної програми в обмін на скасування санкцій.

Пізніше Вашингтон розширив санкції проти Ірану, вимагаючи від держав-союзників припинити купувати іранську нафту та погрожуючи санкціями щодо компаній, що співпрацюватимуть з Іраном.

Інші країни-підписанти угоди розкритикували рішення Трампа і заявили про намір зберегти чинні домовленості.

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.