Росія вимагає повернути частину її внеску в бюджет ОЗХЗ

Понеділок, 11 лютого 2019, 12:37

Росія вимагає повернення частини її внеску в бюджет Організації з заборони хімічної зброї (ОЗХЗ) через небажання Москви брати участь у фінансуванні створеного в рамках цієї організації атрибутивного механізму.

Про це заявив постпред РФ при ОЗХО Александр Шульгін, повідомляє "Интерфакс".

"Вважаємо рішення про створення атрибутивного механізму нелегітимним, воно було прийнято менше, ніж половиною держав-учасниць конвенції про заборону хімічної зброї", - сказав Шульгін.

За словами дипломата, "це рішення не відповідає положенням конвенції". "І саме тому ми не збираємося ніяк асоціювати себе і не збираємося фінансувати заходи щодо створення атрибутивного механізму", - пояснив Шульгін.

Він зазначив, що "в ході засідання конференції у листопаді минулого року ми заявили про те, що будемо вимагати повернення нашої частки невитрачених коштів з бюджету ОЗХЗ за 2016 рік, які техсекретаріат планує направити на створення атрибутивної команди".

У листопаді 2018 року Генеральна конференція ОЗХЗ схвалила поправки до бюджету організації. Вони припускають, зокрема, виділення коштів на роботу механізму, який визначатиме відповідальних за вчинення хімічних атак.

З 126 присутніх на конференції делегатів при необхідній більшості в 84 голоси 99 проголосували "за"; 27, включаючи Росію, висловилися "проти".

Як повідомлялося, голова Держдуми Вячеслав Володін запропонував, щоб Рада Європи повернула Росії внески, які Москва платила під час неучасті російської делегації у роботі Парламентської асамблеї Ради Європи.

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.
Реклама: