Євроскептики здобудуть третину місць у Європарламенті – дослідження

Понеділок, 11 лютого 2019, 15:57

Антиєвропейські партії можуть виграти третину місць на виборах до Європейського парламенту в травні, що може "підірвати і нанести непоправної шкоди" європейській торгівлі, безпеці і обороні.

Про це свідчить опубліковане у понеділок дослідження аналітичного центру "Європейська рада у закордонних справах", що базується в Берліні, повідомляє Politico.

Сьогодні близько 23% депутатів Європарламенту є членами євроскептичних партій крайнього лівого і крайнього правого спектрів. Проте, згідно з дослідженням, а також власним прогнозом Politico, їхня кількість може зрости щонайменше до 33%.

Незважаючи на глибокі розбіжності між євроскептиками, у звіті зазначається, що депутати, ймовірно, сформують альянси, щоб унеможливити здатність Європи працювати над зовнішньою політикою, реформою єврозони і свободою пересування.

Крім того, ці альянси можуть "обмежити здатність ЄС зберігати європейські цінності, що стосуються свободи вираження думок, верховенства права і громадянських прав", застерігають аналітики у Берліні.

Зокрема, якщо євроскептики посилять присутність у парламенті, вони зможуть блокувати процедуру запуску статті 7 у Європейському парламенті, а також стояти на заваді переговорам чи ратифікаціям договорів про вільну торгівлю.

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.