НАТО посилює оборону, зокрема, через застосування Росією сили проти України - генсек

Середа, 13 лютого 2019, 18:50

Дії НАТО з посилення стримувальних та оборонних можливостей у Європі є наслідком того, що Росія протягом довгого часу активно інвестує в розбудову озброєнь і застосовує силу проти сусідів.

Про це заявив генеральний секретар НАТО Єнс Столтенберг на прес-конференції за підсумками зустрічі міністрів оборони Альянсу у Брюсселі, передає кореспондент "Європейської правди".

"Ми хочемо уникнути нової гонки озброєнь... А Росія потужно інвестує у сучасні військові спроможності протягом тривалого часу, зокрема у ядерні спроможності. І вона застосувала силу проти свого сусіда України", - сказав Столтенберг.

"Усе це призвело до найбільшого примушення НАТО до колективної оборони з часів холодної війни", - пояснив він.

Як зауважив генсек, Альянс повинен знайти "баланс між тим, щоб бути сильними і твердими, і не загострювати ситуацію без потреби".

Він додав також, що НАТО не планує розміщувати ядерні ракети в Європі і не має наміру віддзеркалювати дії Росії щодо розгортання відповідних озброєнь, застосовуючи підхід "ракета за ракету" або "шкода за шкоду".

Головний месседж блоку нині - це заклик до Росії повернутися до виконання Договору про РСМД протягом шестимісячного періоду, підкреслив генсек.

"Вікно можливості лишається відкритим", - запевнив він.

Зі слів Столтенберга, аналіз можливої відповіді НАТО на припинення дії договору триває.

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.
Реклама: