Ядерна угода США та РФ застаріла і втратила важливість – Маас

П'ятниця, 15 лютого 2019, 19:30

Договір про ліквідацію ракет середньої та малої дальності (ДРСМД), дія якого припиниться через порушення з боку РФ, все одно вже не відповідав реальним безпековим загрозам.

Про це заявив міністр закордонних справ Німеччини Гайко Маас у виступі в рамках Мюнхенської безпекової конференції, повідомляє кореспондент "Європейської правди".

Маас повідомив, що намагався домовитися про збереження даної угоди та проводив переговори з обома сторонами, та переконався, що вона навіть без російських порушень вже не була ефективною, бо  не відповідала безпековим потребам.

"Хоча Німеччина підтримує США у тому, що Росія порушила договір, але я відвідав обидві столиці і переконався: обидві сторони вважають, що договір не відповідає вимогам часу", - сказав він.

Серед проблем угоди він назвав те, що вона не стримувала військове зростання Китаю. Маас наголосив, що проводив переговори з Пекіном і не побачив бажання китайської сторони домовлятися про обмеження ядерної програми.

Міністр також наголосив, що тепер доведеться домовлятися не лише про ядерні обмеження. "З’явилася гіперзвукова зброя (надшвидкі крилаті ракети, – ЄП), лазерна зброя, які не підпадають під заборони", - пояснив він.

Детально про "китайську проблему" ядерною угоди читайте в статті "Китай, а не Росія: приховані причини виходу США із ядерної угоди з Москвою"

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.