У Польщі проведуть розслідування щодо ролика керівної партії про біженців

Вівторок, 19 лютого 2019, 14:10

Прокуратуру Польщі зобов’язали провести розслідування щодо передвиборчого ролика керівної партії "Право і справедливість" про біженців.

Відповідне рішення прийняв районний суд Варшави, повідомляє Dziennik.pl.

Суд зазначив, що попереднє рішення прокуратури не починати розслідування було передчасним і має бути скасованим. Судді наголосили на необхідності залучення експертів для аналізу передвиборчого ролика.

Ролик був представлений під час кампанії до місцевих виборів минулого року. У ролику серед іншого є заголовок "Чи може 2020 рік виглядати так?" Після цього з’являється начебто телевізійний випуск новин, в якому говориться: "Минув рік з того часу, як "Громадянська платформа ліквідувала воєводські офіси", "Самоврядування "Громадської платформи" готується прийняти біженців", "Всупереч рішенню польського уряду Гжегож Схетина оголосив про прийом біженців", "Сьогодні мешканці бояться виходити після настання темряви на вулицю. Напади на сексуальному грунті, акти агресії стали повсякденним життям мешканців" та інше.

Після появи ролика прокуратуру попросили встановити, чи не містить він спроб збудити ненависть стосовно мігрантів, біженців, осіб арабського походження мусульман і тим самим чи немає в ньому ознак злочину підбурювання до ненависті.

Однак прокуратура заявила, що ознак злочину у ролику немає. Офіс речника громадянських прав Польщі оскаржив це рішення у суді.

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.