ЄС продовжив збройне ембарго щодо Білорусі попри позицію Угорщини

Середа, 20 лютого 2019, 17:30

20 лютого посли ЄС продовжили на рік ембарго на постачання зброї і спецзасобів Білорусі, а також санкції проти чотирьох білоруських громадян.

Про це пише RFE/RL.

Ембарго, яке щорічно продовжувалося з моменту його введення в 2011 році, не передбачає жодних нових заборон.

За останні два роки Угорщині вдалося виключити зі списку біатлонні рушниці та інші види зброї, що використовують у спорті.

Цьогоріч Угорщина спочатку хотіла пов'язати продовження ембарго з якнайшвидшим ухваленням пріоритетів партнерства з Білоруссю - документом ЄС, який визначає майбутні відносини блоку з Мінськом у таких сферах, як міжлюдські контакти, екологічні питання, економічне співробітництво та права людини, про що тривають переговори протягом двох років.

Документ "Пріоритети партнерства" був близьким до підписання у 2018 році, але Литва наполягала на включенні декількох гарантій щодо Островецької атомної електростанції, яка будується за допомогою РФ в Білорусі всього за 50 кілометрів від литовської столиці Вільнюса.

"Під тиском 27 країн-членів ЄС раніше в лютому Будапешт відмовився від вимоги пов'язати ці два питання, але існувала домовленість, що Білорусь прийме те, що джерела називають "подією високого рівня", в рамках Східного партнерства у жовтні", - йдеться у матеріалі.

Вважається, що чотири особи, внесені до списку заборони на візи та заморожування активів, відіграли ключову роль у нерозкритих зникненнях чотирьох білорусів у 1999-2000 роках.

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.
Реклама: